Fa unes setmanes, des de la Fundació Pinnae vam tenir l’oportunitat de viure una jornada única i plena de valors amb el projecte OCEAN SAFARI, UN MAR PER A TOTHOM una iniciativa impulsada per HSA Spain i seleccionada en la 6a convocatòria de projectes d’Impuls pel Territori. Aquesta activitat ha estat dissenyada per fer del mar un espai accessible per a tothom, especialment per a col·lectius en risc d’exclusió social, com les persones amb discapacitat intel·lectual.
Vam compartir l’experiència amb la Fundació l’Espiga, una de les entitats que van participar activament en totes les activitats proposades. L’escenari no podia ser millor: les instal·lacions del centre de submarinisme M.ROTA DIVING, al Port de Torredembarra, un referent en l’àmbit del submarinisme inclusiu a Catalunya i a Europa.
“Ocean Safari, un mar per a tothom” és molt més que una sortida al mar. És una proposta d’esport inclusiu i educació ambiental que combina el gaudi de la natura amb l’adquisició de noves habilitats. La jornada va començar amb un passeig en catamarà per la costa de Torredembarra i Altafulla, durant el qual els participants van poder observar la fauna marina, com dofins o peixos lluna, aprendre sobre l’ecosistema marí i banyar-se en alta mar. A més, es van iniciar en les tècniques de snorkel i respiració amb regulador de submarinisme, sempre amb la guia i supervisió d’un equip professional.
La segona part de l’activitat va ser creativa i participativa: es van construir petits esculls artificials amb argila i pedres de carbonat de calci, inspirats en els biòtops reals visitats durant la immersió. Tot seguit, els participants van dissenyar i pintar la seva pròpia totebag amb motius marins, enduent-se’n així un record personal d’una experiència inoblidable.
La jornada també va comptar amb la presència de l’Esther Gómez, coneguda a les xarxes com @mienfermerafavorita, divulgadora i infermera, que va voler sumar-se a aquesta experiència inclusiva i donar-li visibilitat.
Durant tot el mes de juny hi ha hagut 11 jornades, amb prop de 250 participants, provinents de 7 entitats diferents de la Vegueria Penedès que han pogut gaudir d’aquesta experiència. Són les entitats: Fundació Santa Teresa del Vendrell, Fundació Àuria, Residència i Escola Apinas d’Igualada, Fundació Mas Albornà i Fundació l’Espiga de Vilafranca del Penedès, Fundació Ave Maria de Sitges, Fundació Tegar de Vilanova i la Geltrú.
Des de la Fundació Pinnae celebrem poder impulsar projectes com aquest, que posen l’esport al servei de la inclusió, fomenten la connexió amb la natura i promouen la igualtat d’oportunitats. Ocean Safari és un exemple de com el territori pot esdevenir un espai de creixement personal i social per a tothom.
Continuarem treballant perquè iniciatives com aquesta arribin cada vegada a més persones i territoris. Gràcies a HSA Spain per fer-ho possible, i a totes les entitats participants per compartir amb nosaltres aquesta experiència tan enriquidora.