L’Associació d’Amics del Retaule de Santa Maria de la Geltrú (AMICRET) de Vilanova i la Geltrú organitza la vuitena edició de Músiques del Retaule, un cicle de música sacra reconegut i de referència a Catalunya El Cicle Músiques del Retaule es realitza gràcies al suport de la Fundació PINNAE, Serveis Mèdics Penedès i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Enguany la recaptació serà a benefici de l’Economat de Vilanova, de Caritas diocesana.
El concert que inaugurarà aquest cicle el divendres 28 de setembre a les 20.30h serà el de Hugo Bolívar & Inégal ensemble amb un interessant programa de música barroca sota el títol El concurs de Leipzig: El dia que J. S. Bach va quedar tercer. Johann Sebastian Bach va resultar ser la tercera opció per ocupar la plaça de Kantor a Sant Tomàs, de Leipzig, càrrec municipal importantíssim.
El conjunt de música barroca Inégal Ensemble, amb la col·laboració del contratenor Hugo Bolívar, us proposa un concert molt participatiu. El programa està dividit en tres blocs, un per cada autor, formats per diverses cantates i obres de música de cambra que el públic escoltarà “a cegues”, és a dir, sense saber qui n’és l’autor.
El segon concert que se celebrarà el 5 d’octubre a les 20.30h., serà a càrrec del Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados de Lleida. En aquesta ocasió podrem escoltar obres de les tres “religions Abrahàmiques” o també anomenades “del Llibre”. Frederic Mompou va composar els Propis del temps d’advent, per a l’abadia de Montserrat; una obra de gran bellesa poc interpretada. Seguirà Zikr, Un Cant Islàmic, de Allah Rakha Rahman i Five Hebrew Love Songs, d’Eric Whitacre. El concert culminarà amb Chichester Psalms, de Leonard Bernstein, peça brillant encarregada pel bisbe de Chichester (Anglaterra) a l’autor de West Side Story, l’any 1965. Obres totes que tenen en comú la recerca de l’amor i de la pau, en un món mai tant necessitat com l’actual.
El tercer concert serà el divendres 18 d’octubre a les 20:30 serà dirigit des de l’orgue per Juan de la Rubia, organista de la Sagrada Família de Barcelona, amb Irene Mas, soprano, Mercè Bruguera, mezzosoprano i Lixsania Fernández, viola da gamba. Les Tres lliçons de tenebres a una i a dues veus per al Dimecres Sant, de François Couperin son una de les col·leccions més sublims per als oficis de Setmana Santa.
I per tancar el Cicle d’enguany ,el quart concert serà el divendres 25 d’octubre, a les 20:30. L’ensemble Novum Organum i Schola Cantorum Paradisi Portae ens oferirà el Misteri dels Tres Reis d’Orient, una joia de la cultura teatral catalana d’arrels medievals, i que es torna a representar després de més de 400 anys.
Novum organum és un grup que neix amb la voluntat de fer espectacles escènic-musicals que recreïn el repertori dins del seu context històric amb l’objectiu de submergir a l’espectador actual en l’època i l’ambient en què la música va ser composta i interpretada. Per aconseguir-ho, Novum organum compta amb una plantilla de músics i professionals del sector escènic amb una altíssima formació a nivell musicològic, tècnic i instrumental i amb una contrastada experiència tant a nivell nacional com internacional en el món de les arts musicals i escèniques. La Schola Cantorum Paradisi Portae és un ensemble que neix a Saragossa a la primavera del 2016 per tal de difondre a través de concerts, col·laboracions i enregistraments un patrimoni que abasta més de mil anys de tradició, el cant gregorià i les primeres polifonies.
El preu de les entrades és de 15 €, i el de l’abonament per tot el Cicle 50 €. Es poden aconseguir al web www.musiquesdelretaule.cat.
AMICRET és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu promocionar els valors culturals, històrics i espirituals inherents al retaule d’estil barroc que presideix l’altar major de la Parròquia de Santa Maria de la Geltrú. Per això es proposa col·laborar en la conservació, el manteniment, la millora i la consolidació del retaule i del conjunt arquitectònic de què forma part; així com donar-lo a conèixer en l’àmbit turístic i pedagògic, amb especial atenció als més joves que no el coneguin prou.