93 891 65 52 info@pinnae.cat                  
                 

El passat dissabte 25 de juny de 2016 la Residència Inglada Via va fer 100 anys i per celebrar-ho s’han programat diversos actes que pretenen difondre i compartir amb la ciutadania la gran tasca que s’ha realitzat i l’excel·lent compromís adquirit i que, amb orgull, encara perdura.

El primer d’aquests actes va tenir lloc el matí del diumenge 26 de juny amb una missa privada a la capella de la residència concelebrada pel Bisbe de Sant Feliu Monsenyor Agustí Cortés, juntament amb Mn. Jaume Berdoy rector de la Basílica de Santa Maria, el Pare Emili Berbel, Mn. Josep Cortades i Mn. Manel Duaso, Diaca.

A la mateixa tarda, va tenir lloc una trobada familiar al pati interior de l’edifici plena d’emocions i reconeixements.

La directora de la residència, Marga Padullés, va obrir i guiar l’acte Institucional del centenari, seguida per, Martí Solé, president de la Fundació Inglada Via, que va presentar els actes de celebració que es duran a terme fins al mes de desembre.

A continuació el Bisbe de Sant Feliu, Monsenyor Agustí Cortés, va dirigir unes paraules molt sentides als assistents. Entre d’altres va dir “Aquesta Residència ha tirat endavant per persones que estimen de cor el que fan”.

També es va fer un emotiu homenatge de reconeixement a la congregació religiosa de les Filles de Sant Josep pels seus anys de servei a la residència des del 1916 fins al 2010, descobrint una placa commemorativa. La Germana Agustina Arimany va anomenar que valors com l’amor i la misericòrdia van perdurar dia a dia en el treball vers les persones. L’estimació i la bondat van ser eixos claus en la seva tasca.

Seguidament, va tenir lloc una breu xerrada sobre la historia de la Fundació a càrrec de l’historiador Joan Solé, que va explicar com era la societat vilafranquina de 1916 i com es va crear l’asil. Aquesta pinzellada d’història, va donar pas a la visualització del reportatge que s’ha fet àdhuc per aquest esdeveniment i que deixa palès l’esforç, els valors i el treball que desperten i conviuen cada dia a la llar.

L’acte inaugural del centenari, que va tenir l’acompanyament de música en directe, va cloure amb un brindis per la festa.

Alguns dels actes més destacats són la visita de la consellera d’Afers Socials, Dolors Bassa (4 de juliol), una jornada de portes obertes, una exposició de fotos antigues, una cantada de l’Escolania de Montserrat i la col·laboració amb la Fundació Mas Albornà en l’estrena d’un vídeo musical protagonitzat pels mateixos residents i la confecció conjunta del calendari 2017.

A la Fundació Pinnae ens enalteix de poder formar part d’aquesta història i seguir contribuint en millorar la qualitat de vida de les persones grans de la nostra societat d’una forma tan proactiva.

Una residència centenària

El 1914 els germans Joaquim i Alberta Inglada Via van encarregar a l’arquitecte Santiago Güell la construcció de l’asil per a persones grans necessitades. L’equipament no es va inaugurar fins al 25 de juny de 1916. El gener de 1918 els germans constitueixen la Fundació, fent donació de l’edifici i mantenint-se com a usufructuaris. A partir de 1957, Caixa Penedès dóna suport al centre, garantint-ne la viabilitat econòmica i efectuant obres d’ampliació. Des de 2014 és la Fundació Pinnae qui n’ha assumit la gestió. Actualment acull 69 persones en règim residencial i té 10 places de centre de dia.

Veure les fotografies de l’acte al Flickr de la Residència Inglada Via