Avui, 22 de març es celebra el Dia Mundial de l’Aigua, una iniciativa de les Nacions Unides per generar coneixement sobre la importància de cuidar els recursos de l’aigua, un element vital per a la vida de totes les espècies de la Terra.
Conscients d’aquesta problemàtica, la Fundació Pinnae està donant suport a un projecte orientat a la preservació mediambiental, en termes de sostenibilitat, educació ambiental i conservació de la biodiversitat, impulsat pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPvi). El projecte, que va ser escollit en la Convocatòria 2022 Impuls pel Territori de la Fundació Pinnae, porta per nom La Cultura de l’Aigua i té per objectiu conscienciar sobre l’entorn natural que tenim, sobre el canvi climàtic i sobre els recursos hídrics de què disposem i com aquests han configurat i configuren el territori i l’entorn socioeconòmic de la Vegueria Penedès.
L’aigua continua essent imprescindible per viure i per preservar l’entorn, per tant, cal prendre’n consciència i intervenir. Aquest projecte promou una intervenció efímera (de durada determinada) focalitzada en la temàtica de l’aigua per fer aquest treball i posa el focus en els sistemes hídrics del Penedès que han estat maltractats per la pressió industrial, urbanística, agrícola i logística i oblidats davant la presència de la vinya. L’objectiu del projecte és ajudar a recuperar la presència dels sistemes hídrics en l’imaginari col·lectiu, no només com a elements imprescindibles per viure, sinó com a protagonistes actius de la nostra definició com a societat: recuperar el lligam entre persones, rius i rieres, és a dir, la cultura de l’aigua i el seu ús responsable. Visualitzar de manera directa i clara l’estat ecològic del territori, recuperar l’espai del riu i les rieres com a centres de relació socials i culturals, enfortint les relacions intermunicipals a través del curs de l’aigua, generant comunitat i cohesió social.
Com es farà?
Per fer-ho es proposa la construcció d’un element mòbil en arquitectura efímera (temporal) que recorrerà els diferents municipis del Camí del Riu i es col·locarà en diferents punts per a fer-hi activitats. Aquest element serà la lupa, plataforma i altaveu, a través del qual s’analitzi el paisatge, tant l’ecològic com el social, i que incentivi aquelles les activitats culturals, que generen beneficis i solucions a l’actual situació.
Per materialitzar la proposta CEPvi compta amb la col·laboració de l’Escola de Disseny Elisava. Els alumnes del Màster Universitari en Arquitectura Efímera i Espais Temporals, dirigits pels arquitectes Roger Paez i Toni Montes, que són els encarregats d’escoltar les propostes i suggeriments dels col·lectius abans esmentats, dissenyar i construir aquest element d’art efímer que s’anirà traspassant d’un municipi a l’altre.


Aquest projecte està en fase de desenvolupament. Va donar inici el passat mes de febrer, amb una visita dels alumnes d’Elisava als emplaçaments per conèixer l’entorn i observar les possibles solucions a la proposta presentada. Seguidament, per grups, els alumnes van realitzar les diferents idees en grups de treball i aquesta setmana s’ha presentat la seva proposta que desenvoluparan els propers mesos. Es tracta de l’element efímer Aguait i consisteix amb la construcció d’un element en forma de cub que permetrà posar la mirada i escolta al medi i que esperem veure instal·lat entorn del riu al mes de juny per començar a fer als diferents municipis, les activitats sobre el paper de l’aigua en la configuració del territori i de la societat que tenim i d’on podran sorgir propostes de cara a com enfrontar el futur.
CEPvi és una associació que treballa per defensar, promoure, difondre i gestionar el paisatge vitivinícola i la seva identitat. Aquest projecte compta amb el suport de la Fundació Pinnae, l’Escola de Disseny Elisava, el Camí del Riu, els Ajuntaments de Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats; el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i a la Diputació de Barcelona.
Avui més que mai, volem recordar que cal prendre consciència de la crisi mundial que patim i les mesures urgents que s’han de prendre per a contribuir a resoldre la crisi de l’aigua i el seu sanejament. Actualment, existeixen més de 2.200 milions de persones que viuen sense accés a aigua potable.
Aquest projecte promou els ODS següents:


