93 891 65 52 info@pinnae.cat                  
                 

El passat divendres dia 11 de novembre la Basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès es va omplir fins a vessar de persones amb ganes d’escoltar l’Escolania de Montserrat en directe, en un únic concert en commemoració del centenari de la Residència Inglada Via.

Foto M. Rosa Ferré

La Fundació Pinnae va ser l’encarregada de portar l’Escolania de Montserrat a Vilafranca, un dels cors musicals de més renom mundial, i on actualment hi canten alguns escolans del Penedès.

La Basílica de Santa Maria, primer edifici parroquial de Catalunya edificat en un estil gòtic, va ser l’escenari incomparable de l’actuació. La recaptació del concert anirà destinada a les obres de restauració de la mateixa Basílica.

La Residència Inglada Via, que compta amb el suport de la Fundació Pinnae, va ser l’homenatjada d’aquest concert, ja que actualment es commemora el centenari de la seva activitat assistencial (1916-2016).

El concert va començar puntualment a les 9 del vespre. Unes gairebé 750 persones van gaudir d’una actuació que va combinar música sacra i tradicional i es va composar de dotze peces, dividides en dues parts. El repertori va comptar amb peces de compositors tant internacionals (Haydn o Brahms) com nacionals (Cassià M. Just, Civil o Oltra). Un dels moments més emotius i esperats va ser al final, quan l’Escolania va cantar El Virolai  el qual va ser corejat per la majoria de les persones assistents. Mn. Jaume Berdoy, rector de la Parròquia de Santa Maria, va cloure el concert amb una agraïment a la gran afluència de públic, destacat per persones provinents no només de Vilafranca del Penedès sinó de tota la comarca. I és que el segell de l’Escolania de Montserrat és garantia d’èxit i així es va demostrar. Un cop va finalitzat, P. Sergi d’Assís, prefecte de l’Escolania, va signar el llibre d’honor del centenari d’Inglada Via.

Foto Toni Solé

Foto Toni Solé

Abans del concert, la Fundació Pinnae va coordinar la realització d’un taller molt especial pels escolans amb la finalitat que coneguessin un tret característic cultural vilafranquí de ben a prop i aprenguessin a fer pinya d’una forma molt diferent.
Els Castellers de Vilafranca els van preparar un taller de castells per conèixer millor el món casteller, començant per una petita explicació tècnica i posterior posada en pràctica. Una activitat que els va sorprendre gratament en un col·lectiu que està acostumat a fer pinya diàriament.

Cal agrair la deferència i predisposició dels Castellers de Vilafranca per aquesta activitat.

Aquest acte reforça, un cop més, el compromís de la Fundació Pinnae en la promoció d’accions per preservar i promocionar la cultura del nostre territori