93 891 65 52 info@pinnae.cat                  
                 

La Fundació Pinnae vol sumar-se a la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, el 21 de setembre i tota aquesta setmana, amb l’objectiu de visibilitzar i sensibilitzar la població sobre les demències neurodegeneratives i la importància del seu diagnòstic i intervenció precoç per tal d’aturar i/o retardar el seu desenvolupament. En aquest cas, volem explicar el Projecte Activa’t de l’Associació Llambrusca de Vilafranca del Penedès que, entre d’altres, es va desenvolupar amb el suport de la Fundació Pinnae.

Logo Associació LlambruscaPROGRAMA ACTIVA’T de l’Associació Llambrusca va ser premiat en la Convocatòria de Projectes a l’Impuls Social del Territori de la Fundació Pinnae i es va desenvolupar durant el curs 2020-2021, després de ser aplaçat i redissenyat per la pandèmia del COVID-19.

Aquesta iniciativa ha donat suport a unes 40 persones amb la malaltia de l’Alzheimer i altres demències, oferint suport psicològic individual diari als seus usuaris i famílies. Durant el confinament, es va donar suport als domicilis i, en la mesura que es va poder obrir el centre, s’han ofert diferents activitats en grups reduïts com tallers d’estimulació cognitiva, desenvolupament emocional i funcional, i tallers de musicoteràpia, entre d’altres. El projecte incorporava l’adquisició d’una pantalla tàctil de gran format per poder interactuar de forma grupal amb els usuaris.

Per commemorar el Dia Mundial de l’Alzheimer, l’Associació Llambrusca ha organitzat una xerrada-tertúlia el dia 21 de setembre a les 19h a l’Escorxador de Vilafranca del Penedès sota el lema “Caminem amb tu”, on hi participaran voluntàries i professionals de l’equip i una representació dels familiars dels seus usuaris per explicar la seva experiència amb la malaltia. L’Associació organitzarà properes conferències obertes a tothom.

Sobre l’Alzheimer i altres demències

L’Alzheimer és la principal causa de deteriorament cognitiu a nivell mundial i un problema sanitari i econòmic de primera magnitud. Segons la OMS és una de les 10 causes principals de discapacitat, dependència i mortalitat a tot el món. Cada any es diagnostiquen uns 10 milions de pacients nous i es calcula que a Espanya hi ha unes 800.000 persones que pateixen aquesta malaltia. Si la realitat de les demències ja era preocupant abans de la pandèmia, s’estima que pel 2050 es triplicaria el nombre de casos de persones amb demència a tot el món.

Cal augmentar el grau de coneixement de la malaltia d’Alzheimer per tal que la societat pugui adoptar mesures que puguin ajudar a prevenir el deteriorament cognitiu: si les persones tenen millor coneixement de la malaltia, estan més capacitades per identificar-la de forma precoç i trobar un tractament que atenui el seu desenvolupament. Alhora que prendre consciència d’adoptar una hàbits saludables, rutines i socialitzacions no només un cop arribats a la vellesa sinó abans d’afrontar aquesta etapa. Una ment activa és la millor prevenció.

Per això remarcar la tasca de les Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer que tenen un paper essencial en l’abordatge integral de l’Alzheimer i altres demències al llarg de tot el procés de la malaltia. La seva tasca comença en el moment de la diagnosi i continua al llarg de la vida del pacient al costat de la família afectada.

#pinnaeimpulsa

Convocatòria Impuls Social pel Territori - projecte guanyador