El passat dilluns 26 de novembre, una vintena de professionals de l’educació de diferents països van fer una visita molt especial per les instal·lacions de l’Espai Cultural del Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae.
La visita va començar al magnífic espai Museu on van poder resseguir la història d’aquesta Casa Modernista, així com veure de primera mà el mobiliari i estances d’una casa noble del segle XX. Seguidament, van accedir a l’auditori i la planta baixa de l’edifici amb un recorregut inèdit per l’exposició “Entre Cel i Sòl” de la mà de la pròpia artista, Cathrine Bergsrud, pintora d’origen noruec i resident a Subirats de fa uns anys, que els va explicar tots els detalls pictòrics i filosòfics que amaguen les seves obres. La visita va acabar amb un brindis amb una copa de cava a la mateixa sala d’exposicions.
Aquesta visita era una activitat proposada per l’Escola El Castellot, de la Múnia (Castellví de la Marca). L’Escola El Castellot ha organitzat aquesta trobada europea a Catalunya en el marc del Projecte Europeu Erasmus+ “Learning with the Arts” (2017-2019). La trobada té lloc del 26 al 30 de novembre i acull un total de 15 mestres i 18 alumnes (que s’allotgen a casa de famílies d’alumnes de l’escola) de vuit països diferents: Finlàndia, Romania, Grècia, Polònia, Alemanya, Itàlia, Portugal i Catalunya; tots motivats per un projecte comú: l’aplicació de l’art per a l’ensenyament de les matemàtiques i les ciències naturals.
Una gran simbiosi d’anglès, art i ciència que es realitza durant dos cursos en el treball d’aula i que es complementa amb les trobades presencials i el contacte a través de la xarxa. Un treball cooperatiu amb ús de les TIC per tal de fomentar l’autonomia de l’alumnat i dotar-lo d’eines d’autoaprenentatge, alhora que s’adquireix enriquiment cultural i social i es practica la fluïdesa de la llengua anglesa.
El programa d’aquesta trobada està farcit d’activitats molt diverses, sobre diferents disciplines que han preparat els alumnes i el professorat de l’Escola El Castellot per a donar a conèixer el nostre ric patrimoni natural i cultural. Totes aquestes activitats es fan en grups multinacionals que treballen de manera cooperativa. Els alumnes visitants, a més, presentaran un taller/lliçó als alumnes catalans sobre un aspecte característic del seu país.
Amb aquesta ja són quatre les trobades realitzades: Montecorvino (Itàlia), Gliwice (Polònia) i Pielavesi (Finlàndia), i en quedaran dues més durant aquest curs: Patras (Grècia) i Lamego (Portugal). El programa Erasmus+ és una excel·lent eina no només per a millorar l’ús de la llengua anglesa sinó, sobretot, per a conèixer de prop la realitat pedagògica i cultural europea. Una manera ideal d’enfortir els lligams entre les persones que formem part d’aquesta vella Europa, sovint encotillada en estructures massa allunyades dels seus ciutadans.