93 891 65 52 info@pinnae.cat                  
                 

A l’exposició s’exhibeixen més de 20 obres destacades de Ramon Casas, entre originals, projectes i cartells, dedicats al món de la publicitat

Ramon Casas va ser l’artista clau del Modernisme català, va saber fusionar a la perfecció la seva capacitat de síntesi en la creació artística a través de les innovacions de les arts plàstiques que es van produir al tombant de segle entre el XIX i XX, convertint-se en un dels màxims exponents del cartellisme. La seva obra, marcada per una estètica innovadora i un profund coneixement de les tècniques gràfiques, va deixar una empremta inesborrable al panorama artístic de la seva època amb uns cartells fàcilment reconeixibles i memorables.

La Belle Époque es va iniciar amb la Segona Revolució Industrial a partir del 1870. Va ser una era marcada per un ràpid procés d’industrialització, creixement econòmic i un optimisme generalitzat i esdevingué el brou de cultiu perfecte per a la popularització del cartellisme. Les ciutats es van omplir d’anuncis publicitaris que van divulgar des d’espectacles teatrals fins als productes de consum més inusuals.

Ramon Casas va viatjar per primera vegada a París als 15 anys, on va entrar en contacte amb les avantguardes artístiques europees i es va impregnar de l’esperit modernista. A la Ciutat de la Llum, va descobrir les possibilitats expressives del cartell, un gènere que estava experimentant una gran transformació gràcies als avenços en la cromolitografia. De fet, va ser el francès Jules Chéret el precursor de la popularització del cartell cromolitogràfic a finals del segle XIX. Després ho van ser el seu deixeble Georges de Feure i el controvertit Toulouse-Lautrec amb els seus famosos cartells del Moulin Rouge.

Alexandre de Riquer va ser el responsable del considerat el primer cartell modern català, que va realitzar per a la III Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de 1896 (Museu del Modernisme de Barcelona), una obra influenciada pel prerafaelisme britànic, específicament pel relleu escultòric The vision de George Frampton (Standen House and Garden, West Sussex).

En aquest context, Ramon Casas es va convertir en un dels artistes més sol·licitats, especialment després de guanyar el concurs convocat per Anís del mono i l’èxit aclaparador per a Codorniu el 1898. A partir d’aquell any exitós Casas va acabar sent – ​​no només – un especialista i referent del cartell, sent el responsable de més de 250 obres entre projectes i obres finals, entre els quals es troben també la sèrie dedicada als seus anomenats affiches imaginaires.

El modernisme i la renovació de les arts gràfiques

Gabriel Pinós, curador de l’exposició destaca que “Casas no només va ser un simple creador d’obres magnífiques, sinó també cronista visual del seu temps. Les seves obres van reflectir la vida quotidiana de la burgesia catalana els costums, les modes i els llocs d’oci. A través de les seves obres, ens podem submergir en l’ambient cosmopolita de Barcelona i París, ciutats que van ser una font d’inspiració constant per a l’artista. Un dels aspectes més innovadors de l’obra cartellística de Casas va ser capacitat per sintetitzar la informació visual i transmetre un missatge clar i concís. Els cartells van ser i continuen sent fàcilment reconeixibles i memorables, gràcies a la utilització d’elements icònics i a una tipografia acurada. A més, l’artista va saber adaptar els dissenys als diferents suports i formats, demostrant una gran versatilitat.”

L’estil de Casas es va caracteritzar per la seva elegància, sofisticació i gust pel detall. Les seves figures femenines, sempre elegants i sofisticades, es van convertir en una icona de la Belle Époque. A més, l’artista va saber captar la llum i el color de la ciutat, creant composicions lluminoses i vibrants.

El Llegat de Ramon Casas

Ramon Casas va ser un artista visionari que va saber aprofitar les possibilitats expressives del cartell per crear obres d’art úniques i innovadores, va transcendir les fronteres de Catalunya i es va convertir en un referent per als artistes de tota Europa. La seva influència es va deixar sentir en diferents disciplines artístiques, des de la pintura fins a la il·lustració. La seva obra fusiona perfectament les arts plàstiques amb la comunicació visual. És per això que Casas va contribuir al desenvolupament del cartellisme i la seva influència se segueix sentint actualment.