93 891 65 52 info@pinnae.cat                  
                 

El dilluns 17 de juny vam presentar el projecte “Rastres de Vida: cerca i protecció de nius de tortuga careta a les platges de la Vegueria Penedès”, una iniciativa del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalana-Ecologies de Catalunya (GEPEC-EdC) que desenvolupa amb el suport de la Fundació Pinnae i que ha estat presentat al Centre d’Estudis del Mar (CEM) de Sitges.

Aquest projecte consisteix en sensibilitzar i implicar a la ciutadania en la conservació de la tortuga careta a través de diferents activitats que es faran a les platges del Garraf i Baix Penedès per aprendre a localitzar rastres i nius d’aquesta espècie i conèixer com s’ha d’actuar, alhora que vol fomentar la participació activa de la població a través de voluntariat i establir aliances amb entitats públiques i privades per enfortir les accions de conservació.

Ens trobem dins el període de nidificació de la tortuga careta o tortuga babaua (caretta caretta). Durant aquesta època de l’any (principis del mes de juny fins a finals d’octubre) les femelles de tortugues marines surten de l’aigua per dipositar els seus ous, enterrant-los a la sorra de la platja. Per això, és crucial detectar els seus rastres i protegir els seus nius.

L’any 2023, Catalunya va batre el rècord històric de nius de tortuga careta amb la detecció de deu nius. Aquest augment de nidificació es deu a l’escalfament global, que fa que les nostres platges tinguin les condicions tèrmiques idònies per a les postes. El sexe de les tortugues es determina per la temperatura d’incubació dels ous; així, temperatures més altes produeixen més femelles, obligant les tortugues a migrar per evitar l’extinció.

Localitzar una posta a temps és crucial per la seva supervivència, ja que un niu pot ser afectat des del moment que la femella diposita els ous fins a la seva eclosió uns seixanta dies després.

Les nidificacions succeeixen coincidint en gran part amb l’època en què les platges es troben en el seu màxim nivell d’ocupació, un fet que representa un gran risc per a la seva conservació. Hem d’entendre que les platges són ecosistemes poblats per diverses espècies a les quals cal protegir. El turisme pot conviure amb la seva protecció, si bé cal que es produeixin canvis concrets perquè totes dues activitats siguin compatibles.

Per ajudar a protegir aquesta espècie, el projecte “Rastres de Vida”, realitzarà diferents activitats per promoure pràctiques responsables a les platges i minimitzar els impactes negatius de les activitats humanes sobre les tortugues i els seus nius. També es fomentaran els transsectes nocturns per identificar els llocs de nidificació i recopilar dades sobre la presència de tortugues i la ubicació dels nius.

Les sis activitats obertes a tothom, gratuïtes, presencials i que no requereixen d’inscripció prèvia a diferents municipis del litoral de la Vegueria Penedès tenen el següent calendari:

  • 19 de juny a les 18:00 a la Platja de la Fragata a Sitges
  • 21 de juny a les 18:00h. a la Platja de Ribes Roges a Vilanova i la Geltrú
  • 22 de juny a les 18:00h. a la Platja de la Mota de Sant Pere a Cubelles
  • 26 de juny a les 18:00h. a la Platja davant Oficina de Turisme a Cunit
  • 28 de juny a les 18:00h. a la Platja de Segur de Calafell a Calafell
  • 1 de juliol a les 18:00h. a la Platja de Sant Salvador a El Vendrell
  • 2 de juliol a les 18:00h. Formació en línia.

Totes elles són dinàmiques, adequades per a qualsevol edat i no cal tenir coneixements previs.

En el marc del projecte, s’ha creat una nova samarreta que es donarà a les persones que participin en el projecte, dissenyada per la il·lustradora i dissenyadora gràfica Rena Ortega.

Aquest projecte va ser seleccionat a la cinquena Convocatòria de Projectes d’Impuls pel Territori de la Fundació Pinnae en la seva modalitat d’iniciatives mediambientals i de conservació de la biodiversitat i els ecosistemes. Animem a tota la població a participar en les activitats i sumar-se a l’acció voluntària del projecte.

Més informació a www.gepec.cat